Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Umetnost grada – Bajloni style

Svakodnevni život jedne beogradske pijace zabeležen je na fotografijama Ivane Čuture.   Pijace su trbuh Beograda, najživopisniji i najneposredniji svedok života u velikom gradu. Nema tog Beograđanina koji se barem jednom nije promuvao nekom od velikih gradskih pijaca, a najveći

Svakodnevni život jedne beogradske pijace zabeležen je na fotografijama Ivane Čuture.

 Pijace su trbuh Beograda, najživopisniji i najneposredniji svedok života u velikom gradu. Nema tog Beograđanina koji se barem jednom nije promuvao nekom od velikih gradskih pijaca, a najveći deo njih tu je barem jednom nedeljno. Taj po svemu specifičan život koji se odigrava između tezgi bio je inspiracija za Ivanu Čuturu, fotografa iz Beograda, koja je pre godinu dana počela mobilnim telefonom da snima prizore s Bajlonijeve pijace na dnu Skadarlije. Prvo kao čist kuriozitet, da bi se kasnije iz toga izrodila ideja o seriji fotografija koje će uskoro biti predstavljene na izložbi „Bajloni Style“.

 

 

Za mene je Bajloni deo grada zarobljen u vremenu, slika u ogledalu današnje Srbije bez ikakve šminke. Odlučila sam da fotografije radim neprimetno, pomoću kamere na mobilnom telefonu.

Ova pijaca je svojevrsna egzotika na obodu Dorćola. Nalazi se na kraju Skadarlije, turistički ušminkanog simbola nekadašnjeg Beograda i na početku Ulice Strahinjića bana, elitističkog sjatišta novokomponovane sadašnjosti i još neiskomponovane budućnosti – priča Ivana, poznata u gradu pod pseudonimom Lomo Culture i svojim originalnim fotografijama sa brojnih urbanih dešavanja. Za mene je to deo grada zarobljen u vremenu, slika u ogledalu današnje Srbije bez ikakve šminke. I baš zato, da bih izbegla da junaci mojih prizora zauzmu neku pozu pred objektivom i da se tako transformišu u nešto što nisu, odlučila sam da fotografije radim neprimetno, pomoću kamere na mobilnom telefonu. Osim toga, čitav taj galimatijas južnog voća, sira, jaja, povrća, grafita, pasa, mačaka i svakojakih drangulija ispred kojih promiče kolona raznovrsnih likova izuzetno je slikovit prizor i meni beskrajno zabavan – dodaje Ivana.

 

To da se zabavlja hvatajući instant prizore sa pijace odmah je jasno. Zabavljaju se i oni koji kasnije gledaju te fotografije. U njima nema cinizma i zluradosti, već jednostavne fasciniranosti bizarnostima sklepanim od naše stvarnosti.