Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

GRAD VINA – TEMATSKI PARK “LA CITÉ DU VIN” U FRANCUSKOJ

Udaljen samo sat vremena leta od Pariza ovaj zabavni vinski park ima namenu da vas nauči o istoriji i značaju vina. Ukoliko pod “savršenoim večernjim provodom” smatrate degustaciju nekoliko vrsta vina i razgovor o istoriji vina s prijateljima, onda je ovo savršeno mesto

Udaljen samo sat vremena leta od Pariza ovaj zabavni vinski park ima namenu da vas nauči o istoriji i značaju vina. Ukoliko pod “savršenoim večernjim provodom” smatrate degustaciju nekoliko vrsta vina i razgovor o istoriji vina s prijateljima, onda je ovo savršeno mesto za vas. 

Tematski park za odrasle posvećen vinu u prestonici ovog rajskog pića – francuskom gradu Bordou nedavno je otvorio svoja vrata. Ovaj objekat predstavlja atrakciju kako svojom neobičnom formom tako i sadržajem – izložbama, radionicama i raznovrsnim drugim ponudama i događanjima koje će ugostiti. Objekat u obliku skulpture visine je 55 metara sa zaobljenom staklenom fasadom i zaista je impozantna građevina koju su zajedno projektovali francuski arhitektonski studio XTU i engleski eksperti za dizajn muzeja Casson Mann. Glavna arhitektonska ideja bila je da objekat svojom formom oponaša vino u čaši, a ujedno i izgled kamena tipičnog za krajolik u Bordou.

U unutrašnjosti objekta nalazi se mnoštvo prostorija namenjenih raznovrsnim aktivnostima. Najzanimljivija je, svakako, ona za testiranje vina.  Sa samog vrha objekta puca panoramski pogled na Bordo, a vidikovac osim lepog pogleda, krasi i neobičan luster izrađen od hiljadu boca vina.

 

Osim stalnog postava, La Cite du Vin (Grad vina) svake će godine ugostiti tri privremene izložbe s ciljem edukacije i informisanja što većeg broja ljudi o vinu.