Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Balkanski šarm u Dubaiju

Dubai, grad sa stotinu različitih nacija i kultura i hiljadama restorana među kojima se posebno ističe jedan. Staša Tončev, kojoj je Dubai drugi dom već devet godina, pre nekoliko meseci rešila je da promeni činjenicu da balkanska kuhinja i kultura nikada nisu dobile priliku da se u ovoj metropoli predstave u punom sjaju.

„Od prvog dana ovde, želja mi je bila da strancima predstavim našu hranu i kulturu na jedan drugačiji način od uobičajenog i tradicionalnog, a našim ljudima koji žive ovde, stvorim jedan urban, ali topao kutak, koji će ih podsetiti na neke lepe stvari koje nam ovde nisu lako dostupne“, objašnjava Staša. Urbani balkanski bistro pod nazivom „21 Grams“, na perfektnoj lokaciji između grada i mora, predstavlja savršen koncept koji je ispratio njenu ideju i želju da ponosno istakne sve ono što nam je zapisano u DNK.

Bistro u kome se uživa u malim, običnim stvarima i slavi život svakoga dana, rezultat je Stašinih ljubavi prema hrani i druženju na prvom mestu, ali i prema dizajnu i mnogim malim stvarima koje, kako kaže, „nemaju svoju fioku“. „Sve sam osmišljavala kao da to radim za druženje sa svojim najbližim prijateljima i prema nekom svom ličnom ukusu, uključujući i enterijer za koji mogu slobodno da kažem da je moj 100% brainchild“, objašnjava nam sa uživanjem Staša. „Enterijeru koji vidite prethodili su dani i noći moodboardinga i samplinga. Lično sam birala sve od cementa za pod, preko nameštaja i osvetljenja, nadgledala sve radove, pa čak i krečila zajedno sa majstorima.“ Želela je da ovaj bistro odiše jednostavnošću, minimalizmom, ali i toplinom, što je postigla izborom skandinavskog nameštaja od drveta, toplih boja materijala za sedeći deo i raznobojnih ćilima na podu koji su autentični komadi stari preko 50 godina.

Posebnu draž celokupnoj atmosferi daje i linija posuđa koja je iz Beograda stigla specijalno za „21 Grams“. „Za najlepši deo posuđa pobrinula se Bojana koja stoji iza Boya Porcelain. „Saradnja je bila više nego lepa i laka, jer smo obe kliknule na prvu – ja sam tačno znala šta želim, a Bojana kako da dođemo do toga. Iz njenih ruku izašli su savršeni komadi koji stvarno hrane svačiju dušu“, kaže Staša.

A svoju dušu u ovom balkanskom bistrou hrane podjednako i stranci i ljudi sa naših prostora, svi puni reči hvale i oduševljenja. Stranci se naročito pitaju gde su do sad u njihovim životima bili ćevapi i sarma, a šta se posebno izdvaja na meniju, za Stašu je teško pitanje. „Ako bih morala da izdvojim samo jedno jelo, onda bi to bila baklava sa čokoladom i lešnicima koja je apsolutna zvezda menija, i uvek moramo da napravimo parče više.“ Ali tu su i jaja na pinđuru, komplet lepinja, kačamak, burek, ćevapi, sarma i dalmatinska pašticada, koje su ukrale srce posetiocima.

Iza Stašinog imena stoji i zanimljiva funkcija – Chief Soulkitchen Officer. „U mom rečniku, to je neko ko je odgovoran za to da sve što radim(o) i stvaram(o) hrani nečiju dušu; da vrednosti kao što su emotivnost, iskrenost, jednostavnost i hrabrost žive kroz male svakodnevne stvari. Ta odgovornost je veća od svake poslovne titule – ona je moja životna filozofija, nešto što živim i dišem svakoga dana.“

Iza posvećenosti ideji koju predstavlja „21 Grams“ krije se i posebna simbolika. Broj 21 označava geografsku širinu na kojoj se nalazi Balkansko poluostrvo, krije se u pozivnom broju Novog Sada, Stašinog rodnog grada, ali pre svega predstavlja težinu čovekove duše, koju ovaj bistro personifikuje na poseban način. Na pitanje šta je duša restorana „21 Grams“, Staša bez zadrške kaže da su to pre svega ljudi. „Svi mi koji smo prepoznali lepotu malih stvari u životu i koji u toku dana zastanemo bar na kratko da uživamo u njima.“