Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

SOLIDARNA ODGOVORNOST: Za nelegalnu gradnju krivično će odgovarati investitor, vlasnik parcele i zidari

Krivicu zbog nelegalne gradnje neće snositi više samo investitor, već i vlasnik parcele, ali i izvođači radova. Ovim putem, odnosno uvođenjem solidarne odgovornosti, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namerava da stane na put nelegalnoj gradnji.

Kako bi za nelegalne kvadrate odgovornost snosili svi koji su u njihovoj gradnji i učestvovali, biće neophodno da se promene određeni pravilnici, najavila je ministarka Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima, inspekcije rade i noću „jer ne može da se nelegalno gradi tako što će se radovi izvoditi kad padne mrak.“

„Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, pa će posle toga inspektor podneti krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se ne zna ko je investitor, pa se navodi N.N. lice, ali ni toga više neće biti. Ako ne znaju ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, jer to može lako da se utvrdi u katastru“, istakla je Mihajlović.

Ministarka je navela da ima dosta podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, kao i da je najveći problem u Beogradu. Na to je nedavno ukazao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ističući da u prestonici ima oko 500.000 nlegalnih kvadrata što znači da je budžet grada ostao uskraćen za oko 50 miliona evra.