Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Turci popustima pokušavaju da ožive tržište nekretnina

Svi turski investitori pokrenuli su kampanju sa popustima od 10% i niskim kamatnim stopama kako bi oživeli tržište nekretnina. Kampanjna će trajati dva meseca, odnosno zaključno sa 31. oktobrom, istakao je ministar za okolinu i urbanizam Murat Kurum.

„Kampanjom će biti obuhvaćeno gotovo 100.000 nezavisnih struktura, a glavni deo ove kampanje predstavlja popust od 10% na prodajne cene svih nekretnina“, istakao je Kurum. Avansne uplate neće premašiti 10% prodajne cene, a kamatna stopa od 0,98% primenjivaće se na 120 meseci.

Osim toga, potencijalni kupci nekretnina koji će avans platiti u stranoj valuti ili zlatu neće biti pogođeni negativnom fluktuacijom pariteta; a biće u mogućnosti i da izvrše privremena plaćanja u vrednosti od 15% celokupnog iznosa vrednosti nekretnine u 12. i 24. mesecu nakon kupoprodajne transakcije.

Hipotekarne stope inače su u svim bankama porasle za više od dva odsto. Prema zvaničnim podacima koji su objavljeni sredinom avgusta, prodaja imovine širom Turske porasla je za 6.9% u odnosu na isti period prošle godine, dok je hipotekarna prodaja zabeležila pad od 21,1% na godišnjem nivou.

Prodaja nekretnina porasla je od juna sličnim akcijama koje su lansirane pre vanrednih izbora u Turskoj održanih tog meseca, dok je u periodu od februara do juna zabeležen konstantan pad.

Tokom avgusta turska lira doživela je najveći krah svoje vrednosti, dok je zemlja pred ekonomskim kolapsom. Turska privreda već mesecima grca pod pritiskom spoljnopolitičkih neizvesnosti i neadekvatne ekonomske politike, dok je poslednji udar prouzrokovan američkim sankcijama na turski čelik i aluminijum.

 

Izvor: Real Estate magazin, Hurriyet