Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Na prodaju kultni beogradski restoran Manjež

Ekspo banka oglasila je prodaju kultnog restorana Manjež u centru Beograda. Prodaja je usledila po osnovu aktivirane hipoteke, a banka je uputila poziv za dostavljanje ponuda, što znači da se objekat neće prodati na aukciji, piše Politika. Na prodaju je ponuđeno 185 kvadrata u prizemlju zgrade.

 

Češka Ekspo banka prošle godine je kupila kiparsku Marfin banku, pa nema sumnje, kako navodi Politika, da se radi o kreditu i aktiviranoj hipotevi iz njihovog vremena.

Sve je više stanova, kuća, poslovnih prostora, njiva, šuma za koje banke aktiviraju hipoteke zbog neplaćanja rata kredita. Tačnih podataka o broju nepokretnosti koje se prodaju na ovaj način nema, s obzirom da nisu svi krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), kod kojih su osiguranu stambeni zajmovi, ali ne i biznis krediti, kod kojih je neko kao sredstvo obezbeđenja dao određenu nepokretnost.

Pregledom oglasa o ovakvoj vrsti prodaje u novinama, na sajtovima banaka i drugim specijalizovanim sajtovima, zaključuje se da se radi o hiljadama oduzetih nekretnina. Sama kupovina od banke može da se pokaže i kao dobar posao, jer u prvoj ponudi cena nepokretnosti iznosi 70% od procenjene vrednosti nekretnine. Čeesto se ne prodaju u prvom krugu, pa svaka sledeća aukcija snižava cenu, pa se dešava da nekretnine nađu kupca i za trećinu vrednosti.

Izvor: Politika

Foto: Manjez.rs