Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Čak i kupci stanova pod lupom

Sva preduzeća koja se u Srbiji bave prometom nepokretnosti dužna su da od 15. septembra primenjuju posebne „Smernice za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma“.

Oni će morati pre zaključivanja ugovora o prodaji ili izdavanju nepokretnosti da analiziraju i procene klijente, odnosno, buduće kupce i prodavce stana, kuće, zgrade, poslovnog prostora, zemljišta... Agenti za nepokretnosti moraju da urade procenu rizika zainteresovanog klijenta bio on fizičko ili pravno lice, a na osnovu informacija državnih organa i saznanja i informacija do kojih dođu. Na primer proveravaće se da li je budući kupac stana osuđivan, ili ukoliko se radi o preduzeću kakva je njegova poslovna sposobnost, iz koje zemlje dolazi i drugo.

Proveravaće se i oni koji kupuju nekretninu preko advokata i zastupnika, iako nikada nisu videli nekretninu za koju su zainteresovani. Takođe, funkcioneri, kao politički izložene ličnosti, kako se navodi „predstavljaju visoko rizičnu stranku” pa će i oni biti predmet „istrage” posrednika u prometu nepokretnostima.

Kako je naveo ministar Rasim Ljajić, agenti za promet nepokretnosti su i ranije morali da procenjuju rizične kupce i prodavce. „Radi se o apsolutno istim stvarima, da moraju da rade provere rizika. To su radili i do sada“, istakao je Ljajić za TV Prva i dodao da za posrednike nema novih troškova. Smernicama se jedino skreće pažnja posrednicima da se fokusiraju na investitore koji kao privatna lica ulažu u ovaj sektor, imajući u vidu da je u ovom dokumentu označen kao visoko rizičan sa stanovišta pranja novca, istakao je Ljajić.

Smernice su napisane na osnovu nove Nacionalne procene rizika od pranja novca koja je izrađena po metodologiji Svetske banke.

Prethodnim dokumentom iz 2012. sektor nekretnina u Srbiji ocenjen je kao srednje visoko rizičan i tada su posrednici i investitori zajedno procenjeni. Međutim, novom procenom iz maja ove godine, razdvojeni su oni koji se bave posredovanjem od investitora koji se bave izgradnjom i prodajom novoizgrađenih objekata. Prema najnovijoj proceni sektor nepokretnosti ocenjen je kao najizloženiji riziku od pranja novca i finansiranja terorizma.