Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Osniva se preduzeće - Beogradski metro i voz

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o osnivanju javno-komunalnog preduzeća za izgradnju i obavljanje prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je kao osnovni razlog za osnivanje ovog preduzeća naveo činjenicu da je potrebno da se izgradnjom metroa Grad bavi na dnevnom nivou, kao i da postoji zajednička Radna grupa na nivou republike.

“Preduzeće „Beogradski metro i voz“  će razvijati i graditi metro. Konačno se nalazimo pred početkom ovog posla, a izgradnja metroa je dugoročan i kompleksan posao i zahteva angažovanje svih materijalnih i kadrovskih resursa grada Beograda. Vrednost čitavog posla preko tri milijarde evra, dok prva faza košta 1,3 milijarde evra. To je najvažniji posao koji će se obavljati u narednim decenijama”, poručio je Vesić.

On je dodao da se približavamo izgradnje metroa što je istorijski trenutak za Beograd.

Pročitajte i: Metro tunelom ispod Save?

“Planirane su dve linije metroa, prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, ali u prvoj fazi samo do Karaburme. Druga linija planirana je od Ustaničke do Zemuna, s tim da će jedan krak te linije ići prema Ulici Jurija Gagarina. Prva linija će biti duga 22 kilometra, u prvoj fazi će dužina iznositi  17 kilometara, dok će druga biti duga oko 20 kilometara. Istovremeno radimo na širenju gradskih železnica, pa će BG voz će zajedno sa metroom biti jedinstven sistem. Beogradski metro će podrazumevati i BG voz, koji trenutno saobraća na dve linije, ali je pored toga planirana još jedna linija koja će povezati Surčin i Aerodorom Nikola Tesla, dok će druga „spojiti“  Žarkovo i Karaburmu. Postoje planovi za otvaranje linija za Lazarevac i Mladenovac, a onog časa kada Lazarevac i Mladenovac povežemo sa centrom grada, možemo da kažemo da su stanovnici tih opština ravnopravni sa ostalim stanovnicima Beograda”,  rekao je Vesić.

On je precizirao da će u skladu sa zakonom biti određen i vršilac dužnosti direktora, Stanko Kantar, koji se 10 godina bavi razvojem gradske železnice, a osmislio je i realizovao proejkat Bg voza i u  poslednje četiri godine vodio projekat izgradnje beogradskog metroa.

“Naš plan je da izgradnju prvog dela prve faze počnemo 2020. godine i već sutra se sastajemo sa predstavnicima kompanije „Ežis“, koja vrši projektovanje i trebalo bi da završe do aprila. Metro sistem koji se širi i koji će raditi naredne generacije”, zaključio je zamenik gradonačelnika.

O značaju izgradnje metroa za razvoj Beograda porčitajte u intervjuu sa Milutinom Folićem

Izvor: Beoinfo