Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Kvalitet nekretnina je kupcima u prvom planu

 

Novosadsku kompaniju Galens Invest čini mlad i ambiciozan tim profesionalaca, čiji je poslovni moto stvaranje životnog i stambenog prostora po meri svih generacija. Sa svakim izgrađenim objektom streme da budu bolji implementacijom novih detalja, materijala i sistema upravljanja, čime podižu kvalitet života svojih klijenata, bez obzira da li se radi o rezidencijalnim ili poslovnim objektima. O tome koliko se promenio profil današnjih kupaca nekretnina i na šta danas investitori moraju da obrate pažnju pri izgradnji objekata, razgovarali smo sa Vladimirom Šojićem, direktorom prodaje i marketinga kompanije Galens Invest.

  

Kako ocenjujete sektor novogradnje u Srbiji? Koliko je u skladu sa svetskim trendovima?

Sektor novogradnje u Srbiji je u poslednjem periodu u ekspanziji, ali ne onako kao što je bio 2008/09. Današnji investitori pristupaju studioznije i profesionalnije svojim projektima, osluškuju potražnju na tržistu i trude se da implementacijom savremenijih materijala i projektovanjem koncepta porodičnog stanovanja privuku buduće klijente. Kupci su se edukovali u meri da prepoznaju i zahtevaju kvalitet prateći trendove, a samim tim je i naša stanogradnja u egalu sa svetskim trendovima, ako ne i kvalitetnija, s obzirom na to da sam imao prilike da obiđem gradilišta i novoizgrađene komplekse u većim evropskim gradovima.

Koliko se profil kupaca nekretnina u Srbiji danas promenio, imajući u vidu i rezidencijalni i komercijalni sektor? Šta je, prema vašem iskustvu, ono na šta najviše obraćaju pažnju? 

Profil kupaca se znatno promenio u poslednjih pet godina. Kao što sam pomenuo, tržišno su se edukovali, stan se više ne kupuje mahom kao investicija nego kao dom za porodicu. Samim tim pažnja se obraća na mikrolokaciju, sadržaj objekta, blizinu neophodnih institucija, energetsku efikasnost, sigurnost i naravno obezbeđen dovoljan broj parking mesta.

Koliko je pri realizaciji građevinskih projekata danas bitan izbor savremenih materijala i opreme i koliko se taj izbor razlikuje pri izgradnji rezidencijalnih i komercijalnih objekata?

U prethodnom odgovoru već sam pomenuo bitne faktore za izbor materijalizacije rezidencijalnih objekata. Što se tiče komercijalnih objekata, i dalje je velika potražnja za kvalitetnim poslovnim prostorom, pogotovo u Novom Sadu, na dobroj lokaciji, gde se najveća pažnja obraća na lokaciju, kvalitetno projektovan prostor sa primenom savremenih materijala i VRF sistema (centralna klimatizacija, ventilacija i grejanje), sa bitnim smanjivanjem troškova mesečnog održavanja.

Pupinova palata, Novi Sad

Na osnovu kojih kriterijuma i standarda Galens Invest bazira svoje projekte?

Određivanje kriterijuma za projekte kompanije Galens Invest počinje pri samom odabiru lokacije gde težimo da ostvarimo mogućnost da sami rešavamo urbanističku postavku samog objekta i projektujemo ga prema potrebama tržišta, iskustvu od 11 godina i izvedenih i prodatih preko 300.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

U cilju kompletne posvećenosti svojim klijentima Galens Invest oformio je svojevremeno i poseban deo kompanije koji se bavi facility menadžmentom. Koliko je danas bitno klijentima ponuditi kompletnu uslugu i koliko ste zadovoljni poslovanjem u ovom sektoru? 

Novi član naše kompanije, sektor za facility menadžment „Building & Interior Solutions“, nastao je iz potrebe za pružanjem kompletne usluge održavanja klijentima koji su vlasnici ili korisnici nekretnina kompanije Galens Invest. Cilj kompanije je kompletna posvećenost klijentima, dostupnost i brzina rešavanja problema. Korisnici naših usluga su vlasnici nekretnina, stambenih i poslovnih prostora, čiji je osnovni cilj očuvanje i unapređenje nekretnine. Naš tim čine stručnjaci koji svojim znanjem i operativom mogu da otklone sve probleme koji se tiču poštovanja garantnih rokova, redovnog i investicionog održavanja.

Kvalitetno i stručno održavanje izuzetno je bitno jer ne smemo dozvoliti da se vrednost nekretnine umanjuje prilikom redovne eksploatacije. Izgradnjom do 1.000 stambenih jedinica godišnje osetili smo potrebu za proširenjem poslovanja koje se odnosi na dalju brigu o zgradi i njenim korisnicima. Kao investitor koji je neraskidivo povezan sa svakom izgrađenom zgradom, novom segmentu poslovanja pristupamo s velikim zadovoljstvom. Primenom ovog koncepta u potpunosti smo ostvarili cilj – bezbrižno i dugoročno stanovanje u svakom objektu koji smo gradili i ostvarivanje postprodajnog odnosa sa svojim klijentima.

Koji projekti su u toku, a koje Galens Invest može da najavi u budućnosti?

Kompanija Galens Invest trenutno ima aktivnu izgradnju od preko 200.000 kvadratnih metara u Novom Sadu i na Zlatiboru. U Novom Sadu se privodi kraju izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Pupinova palata u samom centru grada, stambeni kompleks Kraljev park od 600 stambenih jedinica i kompleks Kej Garden Residence od 300 stambenih jedinica. Na Zlatiboru gradimo u samom centru hotelsko apartmanski kompleks „Zlatiborski biser“ koji će sadržati hotel sa pet zvezdica i smeštajnim kapacitetom od 180 soba, kao i 150 apartmana za prodaju koji će biti u sklopu hotela. Spa centar je projektovan na preko 3000 m2 i sa dva podzemna nivoa garažnog prostora ispod cele parcele.

 

Projekat: New Minel

Trenutno je u pripremi više projekata u Novom Sadu i Beogradu koje planiramo da započnemo u naredne dve godine. Projektno tehnička dokumentacija je pri kraju, u Novom Sadu krećemo sa izgradnjom stambenih kompleksa „Avenija Garden Residence“ sa 600 stambenih jedinica. U Beogradu do kraja godine krećemo sa izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa „New Minel“ na Tošinom bunaru koji će sadrzati preko 120.000 m2 stambenog i poslovnog prostora. U brojkama, u naredne dve godine planirane investicije izgradnje su preko 500.000 m2 stambeno-poslovnog prostora.

 

Vladimir Šojić jedan je od učesnika okriglog stola „Real Estate – Nova pravila“ koji se 25.10. održava u Beogradu  - više informacija o okruglom stolu čeka vas OVDE!