Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Konstruktor Grupa - Pouzdan saradnik investitora

Kompanija Konstruktor sa poslovnim aktivnostima započela je 2004. godine, osnivanjem prve firme u okviru grupe „Konstruktor konsalting“, a danas u okviru grupacije posluje nekoliko kompanija različite delatnosti. Pozicionirali su se kao jedna od vodećih građevinskih kompanija u Srbiji u oblasti projektovanja i izvođenja radova na objektima visokogradnje.

Ognjen Kisin, izvršni direktor, Konstruktor Grupa

Prema rečima Ognjena Kisina, izvršnog direktora Konstruktor Grupe, ključna kompetentnost ove kompanije je potpuna primena koncepta „design and build“, odnosno koncepta projektovanja i izgradnje, gde investitori Konstruktor angažuju od samog početka do završetka projekta. Kao prednosti za investitore pri angažovanju Konstruktora izdvajaju se i izgradnja objekta prema ugovoru „ključ u ruke“, kao i bolje ponude i kraći rokovi.

„Uštede za investitore proizilaze upravo od infrastrukture Konstuktora, kao i kadrovske logistika i znanja. Uslov za realizaciju svega gore navedenog jeste da firma bude veoma jaka i projektantski i izvođački, što „Konstruktor“ jeste“, ističe Kisin.

Koje specifičnosti projektovanja i izgradnje modernih objekata diktiraju današnji trendovi?

Današnji „trendovi“ su zapravo konstantno napredovanje građevinskog sektora svuda u svetu. Primena najnovijih tehnologija i materijala koje treba implementirati u savremena arhitektonska rešenja.

Ti moderni „trendovi“ donose i konstantna usavršavanja i nadograđivanja znanja zaposlenih inžinjera i postali su neizostavan deo poslovanja.

Koje benefite investitorima donosi koncept projektovanja i izgradnje „design and build“ po kom je Konstruktor prepoznatljiv?

Koncept „design and build“ na ovim prostorima počeo je da se primenjuje ne tako davno i donosi velike benefite investitorima. Građevinske firme u Srbiji su uglavnom ili projektantske ili izvođačke, što investitora stavlja u nezahvalnu poziciju arbitra u slučaju bilo kog oblika neusaglašenosti tokom realizacije projekta.

„Design and build“ podrazumeva da investitor angažuje jednu firmu i time ima jednog sagovornika koji je odgovoran za ceo proces, od početka do samog kraja realizacije objekta.

Kao što sam napomenuo, uslov za to je da firma bude projektantski i izvođački jaka. Investitori dobijaju sigurnost, brzinu i garanciju za ono što žele.

Građevinska industrija je među najmanje digitalizovanim industrijama u svetu. Ipak, Konstruktor prepoznaje značaj IT platformi kao podrške funkcionisanju objedinjenih procedura rada. Šta ovakav pristup donosi na kraju investitorima?

Donosi transparentnost. Objedinjena procedura omogućava pristup svim informacijama u vidu podnesene dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole i ostalih bitnih elemenata u procesu dobijanja dozvola za svaki pojedinačan projekat.

Do danas ste izgradili više od 200 različitih objekata ili više od pola miliona kvadratnih metara. Koji projekat smatrate najvećim uspehom koji je kompanija postigla tokom celokupnog poslovanja?

Svaki izgrađeni objekat je imao sopstvenu vrstu težine i izazova, ako je potrebno da izdvojim najveće, neka to budu dva, a to su Grundfos u Inđiji, najveća investicija u 2012. godini i Lidl upravna zgrada 2017. u Staroj Pazovi. Razlog za to su visokokvalitetni objekti, renomirani investitori i kratki rokovi.

Grundfos investicija bila je veličine 27000m2 a radovi su izvršeni u rekordnom roku od 9 meseci, dok Lidl predstavlja najsloženiju “business“ zgradu na ovim prostorima, izgrađenu prema najvišim standardima kvaliteta.

Oba objekta su ugovorena po sistemu “ključ u ruke”. Poseban benefit je što u ovoj godini gradimo drugi objekat za Grundfos i četvrti za Lidl.

Koji su najveći izazovi sa kojima se vaša kompanija susrela na tržištu prilikom realizacije projekata?

Odgovor na ovo pitanje je slično prethodnom. Svaki objakat je imao neki specifičan izazov u zavisnosti od težine i jedinstvenosti koju je nosio.

Neki zajednički izazovi koji su su se dešavali, a dešavaju se i dalje, jesu upravo kratki rokovi za izgradnju objekata po najvišim standardima kvaliteta prema ugovoru „ključ u ruke“.

Izgraditi veliki i zahtevan objekat za kratko vreme je definitivno izazov, a konstantna uspešna realizacija jedan je od pokretača za zaposlene Konstruktora.

Koji su ključni pravci razvoja kompanije za naredni period?

Ulaganje u ljudske i materijalne resurse u okviru Konstruktor Grupe su neprestani, i to je nešto što će ostati tako zauvek.

Upravo je kvalitet doneo najbolje rezultate kompaniji i konstantan rast kompanije.

Gradeći sebe gradili smo i bolje ponude i više objekata klijentima. Samim tim, obim posla se iz godine u godinu povećavao, i ponovno angažovanje od strane investitora postala je prepoznatljiva crta identiteta Konstruktora.

Naša namera je da i dalje potvrđujemo lidersku poziciju na srpskom tržištu u domenu projektovanja i gradnje po sistemu „ključ u ruke“ proizvodnih, logističkih i ritejl objekata, kao i poziciju pouzdanog izvođača “business“ objekata i stambenih kompleksa.

Konstruktor Konsalting dobio je veoma značajno  priznanje za najbrže rastuću kompaniji u Srbiji, tj. “Zlatnu Gazelu Srbije”, šta možete da nam kažete o tome?

Izražavamo veliko zadovoljstvo na priznanju, nagrada još više dobija na značaju činjenicom da je dodeljuje Bisnode, vodeća kompanija za analitiku rejtinga u privredi, preko žirija sastavljenog od renomiranih članova. Nastavićemo da rastemo istim tempom prateći potrebe tržišta.