Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Ikea ulaže 50 miliona evra u izgradnju trgovačkog centra

 

Malo više od godinu dana od otvaranja prvog prodajnog objekta u Srbiji, švedska kompanija Ikea otpočela je sa pripremama za početak izgradnje novog objekta – trgovačkog centra u Beogradu.

Tim povodom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, direktor za razvoj u kompaniji Ikea za jugoistočnu Evropu, Vladislav Lalić, i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, krajem decembra potpisali su sporazum o saradnji.

Novi investicioni ciklus u Srbiji vredan je 50 miliona evra, čime će ukupna ulaganja kompanije Ikea u našoj zemlji iznositi 120 miliona evra. Prema rečima Vladislava Lalića ritejl park će biti veći od sadašnje robne kuće koja ima više od 30.000 kvadrata i doprineće daljem unapređenju komercijalne zone Bubanj potok, s obzirom da će novi objekat biti sagrađen pored postojećeg. Početak radova na objektu najavljen je za proleće 2019. godinu, dok se završetak očekuje tokom 2020. Iako je rekao da je još rano govoriti o brendovima koji će se naći u novom ritejl parku, lalić je najavio da će se pojaviti mnoge robne marke koje sada nisu na tržištu Srbije.

Novaston Asset Management će imati ekskluzivno pravo na izdavanje prostora, dok će Novaston Project Management obavljati konstultantske usluge vezane za dizajn i tehničke potrebe samog retail parka, kao i budućih zakupaca. „Konsultantske usluge se obavljaju od najranijih faza razvoja IRPB-a, uključujući rad na razvoju prostorno tehničkog koncepta retail parka, i nastaviće se dalje kroz sve faze projektovanja i izvođenja objekta. Cilj nam je da uspostavimo strateško partnerstvo sa IKEA na nivou svih firmi, da u kasnijim fazama uključimo marketing i da time budemo zaduženi za kompletno upravljanje budućim ritejl parkom“, istakla je Mia Zećević, direktor Novaston real estate platforme.