Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Marera Properties zainteresovana za beogradski Blok 18

Ruski investicioni fond Marera Properties zainteresovan je za izgradnju poslovnog centra u Bloku 18, na levoj obali Save, koji se nalazi prekoputa Beograda na vodi, piše Politika.

FOTO: Pobedničko rešenje urbanističkog konkursa za Blok 18 2016. godine

„U novobeogradskom Bloku posedujemo pola hektara i izuzetno smo zainteresovani za razvoj tog područja...To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope", rečeno je Politici u Marera Properties-u.

List navodi da će o ulaganju kapitala u beogradsko priobalje biti reči prilikom posete Vladimira Putina Srbiji.

U Gradskoj upravi rečeno je da bi Blok 18 mogao da postane dom za sve organe Vlade Srbiji i Skupštine Beograda sa sekretarijatima. Na taj način, navodi Politika, Beograd i Srbija bi bez utroška novca iz budžeta dobili najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad.

Blok 18 bio bi prva grinfild investicija kompanije Marera Properties, koja je na našem tržištu prisutna desetak godina.

Ako pregovori državnog vrha Srbije i Rusije o razvoju Bloka 18 urode plodom, Marera bi možda već sledeće godine mogla da otvori gradilište, pod uslovom da želi da koristi ideje arhitekata koji su 2016. godine pobedili na anketnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje na levoj obali Save.

U protivnom, navodi Politika, Mareri će trebati više vremena dok ne počne sa gradnjom, jer će morati da zatraži promenu plana.

Područje Bloka 18, koje se nalazi preko puta "Beograda na vodi", između Starog savskog mosta i Gazele, prema viziji arhitekata Vanje Panić, Marka Veskovića i Aleksandra Kneževića, koji su pobedili na urbanističkom-arhitektonskom konkursu 2016, trebalo bi da bude novi gradski centar sa objektima za stanovanje, obrazovanje, zdravstvo, trgovinu, poslovanje, komercijalne delatnosti, ugostiteljstvo, umetničke i kulturne sadržaje. Glavna atrakcija ovog prostora trebalo bi da bude Operski trg sa zgradom opera, koij će se preko promenade i pešačkog mosta spojiti sa obalom u starom grad una drugom kraju reke. Četiri kule, ne više od po 100 metara, planirane su pored Gazele i hotela Hajat po jedna, a još dve u sredini budućeg stambeno-poslovnog kompleksa u Bloku 18.

 

Izvor: Seebiz, Politika, RE