Real Estate Magazin – Magazin o svetu nekretnina

Najbolje vreme za kupovinu stana u poslednje dve decenije

Odnos cena nekretnina i prosečne plate u Srbiji u prvom polugođu najbolji je u poslednje dve decenije. Stoga je pravo vreme za kupovinu stana, ako je verovati ukrštenim statističkim podacima, pišu Večernje novosti.

 

Za kupovinu 60 kvadrata u novogradnji, po zvanično prosečnoj ceni u Srbiji, potrebno je čak 14,1 godina rada koji je plaćen prosečnom platom. Pod uslovom da na stan ide čitava zarada, pišu Večernje novosti.

Iako nimalo zanemarljiv deo radnog veka valja odvojiti za novu nekretninu u Srbiji, pre samo deceniju za istu stvar trebalo je raditi čak 20,4 godine, upozoravaju u Fondaciji za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Inače, prosečna cena kvadrata u Srbiji je 166.764 dinara, a junska zarada je iznosila 59.740 dinara.

“Naravno, ovi podaci odstupaju po gradovima, pa je tako u Beogradu potrebno 15,5 godina, Vrnjačkoj Banji 13,8, Novom Pazaru 11,5, Užicu, Kragujevcu Čačku i Novom Sadu nešto više od deset godina” objašnjava Aleksandar Radivojević, saradnik FREN.

“Razlog za pad potrebnih godina, prema ovom indikatoru, nalazi se u rastu prosečne plate iznad rasta prosečne cene stanova. Tako je prosečna neto zarada u gradskim naseljima Beograda, u poslednjih godinu i po dana, porasla za 21 odsto. U Novom Sadu za 22 odsto, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Subotici, Čačku i Užicu za 17 odsto. U istom periodu prosečne cene stanova u pomenutim gradovima mahom su beležile jednocifren procentni rast, negde stagnirale, dok je u Vršcu čak zabeležen pad od osam odsto”.

Činjenica da zvanična prosečna plata napreduje ovim tempom ne uliva nadu da će cene kvadrata padati. Značajniji pad cena, kažu analitičari, ne treba očekivati čak ni u uslovima krize izazvane pandemijom.

“Dodatno, uslovi na tržištu stambenih kredita trenutno su veoma povoljni, a došlo je i do smanjenja obaveznog učešća u stambenim kreditima kod određenih banaka” ističe Radivojević.

 

Izvor: Večernje Novosti

Foto: Unsplash